Korzenny zapach i smak

Wspaniale smakują z poobiednią kawą, nadają się na podwieczorek i deser, na co dzień i od święta. Możesz z łatwością zrobić je w swojej kuchni, zachwycając domowników i gości.

Prosty przepis

Przepis na wykonanie tych aromatycznych i kojarzących się ze świętami ciasteczek jest niezwykle prosty i łatwy. Ciasteczka korzenne według tego przepisu nie będą problemem nawet dla dziecka.
Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące składniki:
dwie szklanki mąki tortowej
– jedno średnie jajko
jedna cała kostka masła
3/4 szklanki cukru
No i oczywiście – najważniejsze- przyprawy. Aby ciasteczka miały charakterystyczny smak i aromat należy dodać przyprawę korzenną do piernika, którą bez problemu kupimy w każdym supermarkecie. Oprócz przyprawy korzennej dodajemy do ciasteczek dwie łyżki cynamonu, pół łyżki imbiru oraz pół łyżki kardamonu i łyżkę kakao.

Jak upiec?

Mąkę należy przesypać do dość dużej miski, wbić do niej jajko i dodać pokrojone na kawałki masło (może być zimne, prosto z lodówki). Następnie należy dodać wszystkie przyprawy, czyli przyprawę korzenną do piernika, cynamon, imbir, kardamon oraz kakao. Dosypujemy także cukier
Wszystkie podane składniki wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Można wyrobić rękami lub mikserem. Następnie należy wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej lekko mąką, aby ciasto na nasze ciasteczka nie kleiło się, A po rozwałkowaniu należy delikatnie wyciąć okrągły kształty ciasteczek specjalną foremką. Gdy jej nie mamy, możemy użyć nawet zwykłej szklanki. Następnie gotowe uformowane ciasteczka korzenne kładziemy na blachę, możemy posypać delikatnie cukrem białym lub brązowym, trzcinowym. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Znikają ze stołu

Tak upieczone łakocie na pewno znikną ze stołu w mgnieniu oka, i będą smakować wszystkim gościom i domownikom, z kawą i herbatą.