Dieta – w każdej dyscyplinie sportowej odgrywa kluczową rolę. Tak samo jest z dietą biegacza.
Nie może ona być przypadkowa. Przede wszystkim ważne jest, by dostarczała energii to treningów i by nie pomijać dziennego zapotrzebowania na białko, tłuszcze i węglowodany. Celem biegacza jest szczupła i wysportowana sylwetka, może ją osiągnąć tylko poprzez odpowiednie dobranie posiłków oraz intensywny trening. Każdy – nawet początkujący – biegacz powinien zacząć od zapoznania się z wartościami odżywczymi, jakie powinien dostarczać swojemu organizmowi i przeanalizowania swoich dotychczasowych błędów żywieniowych, ponieważ niektóre mogą mieć zgubne skutki.
Warto wiedzieć, że w diecie biegacza wzrasta zapotrzebowanie na białko – jest to 1,2 do 1,6 g na kilogram masy ciała. Najlepszymi źródłami białka będą w tym przypadku: jajka, chude mięso, ryby, nabiał oraz nasiona roślin strączkowych.
Tłuszcze są również bardzo ważne, szczególnie że pełnią kluczową rolę dla naszego organizmu (transportują witaminy, są źródłem energii, regulują procesy zapalne, tworzą nowe komórki, wspomagają funkcjonowanie naszego mózgu, mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy). Biegacz powinien ich szukać w: oliwie z oliwek, tłustych rybach, maśle, orzechach, pestkach, żółtkach jaj.
Nie może zabraknąć również węglowodanów, ponieważ są głównym składnikiem energetycznym naszego organizmu. Wybierając węglowodany pełnowartościowe – dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, minerały, witaminy. Dieta biegacza musi opierać się na tym rodzaju węglowodanów, zdrowych, nieprzetworzonych. Gdzie szukać pełnowartościowych węglowodanów? Otóż w: kaszach – gryczane, jaglanej, bulgur, itp., płatkach – żytnich, owsianych, jęczmiennych, itp., mące pełnoziarnistej (i pieczywie), ryżu, owocach, nasionach roślin strączkowych.
Przepisy dla biegaczy, jak je komponować?
Biegacz powinien rozpoczynać dzień od pożywnego śniadania – np. płatków owsianych z owocami, jogurtem naturalnym i pestkami dyni. Jego obiad powinien składać się ze zdrowych, naturalnych produktów – zamiast tłustych dań, lepiej niech wybierze rybę gotowaną na parze z warzywami sezonowymi oraz kaszą jaglaną z masłem. Na kolację niech przygotuje dla siebie smaczną sałatkę z jajkiem, rukolą, pomidorkami, słonecznikiem, ogórkiem, polaną oliwą z oliwek. Jego codziennie wybory będą skutkować lepszymi efektami na płaszczyźnie kariery biegowej.