Smaczny deser, to podstawa wielu przyjęć, oraz nieodłączny element towarzyskich spotkań. Wrażenie robią w szczególności te słodkości, które przygotowujemy samodzielnie. Ulubione dodatki, to nie tylko piękna dekoracja, ale uczta dla podniebienia, dlatego warto wykorzystać ulubiony przepis, i poświęcić trochę czasu, na przygotowanie niezwykłego deseru dla gości.
Smacznym, zarazem szybkim w przygotowaniu deserem, są mini pączki, które przyrządzić można na wiele sposobów. Dla osób, które wola nieco mniej słodkie przekąski, idealne mogą okazać się pączki bez nadzienia, a dla prawdziwych łasuchów, te nadziane marmoladą lub czekoladą. Choć już na samą myśl człowiek ma ochotę sięgnąć po ten smaczny deser, przed jego zaserwowaniem, warto upewnić się, że zostały one właściwie przyrządzone, dlatego koniecznie sprawdź, jak przygotować smaczne, domowe pączki.
Idealne, domowe pączki na każdą okazję. Jak je zrobić?
Pączki, to słodka przekąska, która wymaga smażenia na głębokim tłuszczu. Aby uniknąć wchłaniania przez ciasto oleju, warto dodać do nich odrobinę alkoholu. Istotny jest również tłuszcz, na którym, wykonywane są pączki. Najpopularniejszym rodzajem tłuszczu, jest smalec. To smaczny i niedrogi olej, tłuszcz, który ma wysoki poziom dymienia. Ma to ogromne znaczenie, w przypadku potraw smażonych. Wymagają one rozgrzania tłuszczu do bardzo wysokiej temperatury, dlatego może niezastosowanie odpowiedniego oleju, może okazać się bardzo szkodliwe dla organizmu.
Jeśli nie mamy pod ręką smalcu. lub nie przepadamy za jego smakiem, można użyć oleju. Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia? Okazuje się, że olej rafinowany rzepakowy. Ma wysoki poziom dymienia, jest odporny na utlenianie i co ważne, ma on neutralny smak i zapach, dzięki czemu, nadaje się do przygotowania wielu smacznych dań i deserów. Jest niedrogi, oraz powszechnie dostępny, dlatego warto mieć go pod ręką.
Domowe wypieki, są najsmaczniejszym deserem, dlatego poświęćmy chwile, by przygotować wyjątkowe desery dla najbliższych.