W poszukiwaniu świeżego awokado

Awokado to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, który od pewnego czasu przechodzi pewnego rodzaju złotą erę. Choć wywodzi się z Ameryki Południowej jego wartości odżywcze zostały docenione na każdej szerokości geograficznej. W kuchni stosowane jest zarówno jako pyszny dodatek do sałatek, jak i zamiennik masła oraz innych tłuszczów. Doskonale sprawdza się na kanapkach w postaci guacamole, choć pojawia się także w potrawach mięsnych. Istnieje kilka odmian awokado, choć niemal w każdym przypadku liczy się moment, w którym awokado jest zdatne do spożycia i delikatne w konsystencji. To dosyć kapryśny owoc, ponieważ niedojrzały jest dosyć twardy, później przez dosłownie moment będzie idealne, a już w następnej chwili się zepsuje i będziemy zmuszeni się z nim pożegnać. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przed zakupem, by nie doprowadzić do nieprzyjemnych sytuacji, wyrzucając pieniądze w błoto. Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Dotknij i sprawdź, co się stanie

W sklepach często pojawiają się odmiany awokado o tajemniczej nazwie Hass. To jedno z najlepszych rozwiązań dla osób, które potrzebują dojrzałego awokado „na już”. Brązowa odmiana awokado jest na ogół nieco droższa, ale jest przy okazji prawie zawsze dojrzała i gotowa do natychmiastowego spożycia. Przed zakupem warto się jednak upewnić, czy nie mamy czasem do czynienia z owocem, który już przekwita. W tym celu należy dotknąć skórki i choć ta na ogół jest twarda i chropowata, to pod naciskiem powinniśmy poczuć miękkość miąższu. Dodatkowo warto sprawdzić stan szypułki i zweryfikować kolor wnętrza, podważając nieco szypułkę. Awokado w środku powinno być soczyście zielone. Jeżeli tylko zobaczymy, że miejsce uległo zbrunatnieniu, to z pewnością awokado nie należy do owoców pierwszej świeżości. Ponadto, szypułka powinna bezproblemowo dać się podważyć. W przeciwnym wypadku owoc z pewnością nie jest jeszcze dojrzały. Warto również pamiętać o tym, że pozostawiając pestkę w środku zapobiegniemy brunatnieniu i będziemy mogli dłużej cieszyć się dobrze wyglądającym owocem.